7 Summits

Hvorfor gør Casper det?

Casper har altid været tiltrukket af det ekstreme, og altid haft drømmen om at bestige verdens højeste bjerg Mount Everest. Hans liv har bare aldrig tilladt det, da han altid har haft noget han gik meget op i, nemlig håndbold og arbejde. Men hans skader har gjort at håndbold er umuligt, derfor satte hans sig sammen med sin kone Dina i foråret 2017 og snakkede frem og tilbage om, hvad han skulle finde på af projekter. Han luftede tanken om Seven Summits for hende, og hun var på med det samme. Men som han selv ved, så er det ikke bare at bestige Seven Summits, det kræver rigtig meget, specielt for en person som ham, som aldrig har lavet noget lignende. Man kan sammenligne det lidt med fodbold – Casper starter i serie 5 og skal slutte i Champions League Finalen og vinde den. Men han tror at det er muligt, det kræver hårdt arbejde og en masse tro på sig selv, specielt hans grænser skal flyttes løbende. Det bliver spændende at se, hvordan han hele tiden kommer til at flytte sine grænser og presse sig selv maksimalt. Det er en drøm som han håber og tror på, kan lade sig gøre og med den opbakning han allerede har fået, ved han at det nok skal lykkes.

Hvad er 7 Summits?

Seven Summits, repræsenterer de 7 største bjerge på jordens 7 kontinenter. Seven Summits er ikke kun bestigning af 7 bjerge, for Casper er der 8 bjerge der skal bestiges. Der findes nemlig to lister:

Dick Bass Listen:

 • Aconcagua (Sydamerika) 6.962 m
 • Denali (Mount McKinley) (Nordamerika) 6.194 m
 • Kilimanjaro (Afrika) 5.885 m
 • Elbrus (Europa) 5.642 m
 • Vinson (Antarktis) 4.892 m
 • Kosciuszko (Australien) 2.228 m
 • Mount Everest (Asien) 8.848 m

Reinhold Messner Listen:

 • Aconcagua (Sydamerika) 6.962 m
 • Denali (Mount McKinley) (Nordamerika) 6.194 m
 • Kilimanjaro (Afrika) 5.885 m
 • Elbrus (Europa) 5.642 m
 • Vinson (Antarktis) 4.892 m
 • Carstenzs Pyramid (New Guinea) 4.884 m
 • Mount Everest (Asien) 8.848 m

Kilimanjaro:  ✔

Afrikas højeste bjerg. Bjerget ligger i Tanzania nær grænsen til Kenya og hæver sig 5.895 meter over havets overflade. Bjergmassivet omfatter tre vulkantoppe. Ingen af vulkanerne er reelt aktive, men højeste punkt er Uhuru Peak, 5.895 meter. Kilimanjaro er et af de bjerge, som optræder på listen over ”Seven Summits” og er på både ”Dick Bass” og ”Messner” listen. Bjerget blev første gang besteget d. 6 Oktober 1889 af Yohanas Kinyala Lauwo, Hans Meyer og østrigeren Ludwig Purtscheller.

Casper tog afsted mod Tanzania tirsdag d. 20.02.2018 for at bestige hans første Seven Summits, nemlig Kilimanjaro. Det blev en oplevelse uden lige for ham og havde både op og nedture, undervejs fandt han ud af hvor hårdt det kan blive i bjergene og hvor meget man skal ville det. Men d. 27-02-18 stod han på toppen af Kilimanjaro eller rettere sad, for det blev et meget hårdt topforsøg for ham.  Læs om hele hans tur til Kilimanjaro og alt hvad det indebar her.

Kilimanjaro Bestigning 2018

Aconcagua: ✔

Aconcagua er Sydamerikas højeste bjerg, og dermed også en af ”Seven Summit” Bjerget hæver sig hele 6.962 meter over havets overflade. Bjerget ligger i Mendoza-provinsen i Argentina, ca. 100 km

Aconcagua er Sydamerikas højeste bjerg, og dermed også en af ”Seven Summit” Bjerget hæver sig hele 6.962 meter over havets overflade. Bjerget ligger i Mendoza-provinsen i Argentina, ca. 100 km nordvest for provinshovedstaden Mendoza og nær grænsen til Chile. Det er derfor et populært bjerg, hvor der i basecamp i højsæsonen kan være helt op imod 1.000 mennesker, samt verdens anden største Base Camp. Bjerget er det højeste bjerg i verden udenfor Himalaya, samtidig er Aconcagua en del af Andes bjergene, som er den længste bjergkæde i verden.

Aconcagua bliver ofte beskrevet som verdens højeste trekking peak. Man kan faktisk gå hele vejen op, men bjerget er bestemt ikke ufarligt. Hvert år omkommer der folk på bjerget, ofte folk som har undervurderet udfordringen. Bjerget er berygtet for voldsomme storme, samt kan temperaturerne komme ned på -30 grader om sommeren. Bjerget betragtes som besteget første gang i 1897 af schweizeren Matthias Zurbriggen. Bjerget er på både ”Dick Bass” og ”Messner” listen.

Casper tog afsted mod Argentina og Sydamerika fredag d. 10.01.2020 for at bestige hans tredje “Seven Summits”, nemlig Aconcagua. Det blev en kæmpe oplevelse med både op- og nedture, men samtidig en meget lærrig tur for ham. Læs om hele hans tur til Aconcagua og alt hvad det indebar her.

Aconcagua Bestigning 2020

Carstensz Pyramid (Puncak Jaya)

Bjerget det højeste på det Australske kontinent, og betragtes derfor som det højeste bjerg i Oceanien. Bjerget hæver sig 4.892 meter over havets overflade, bjerget optræder kun på ”Messner” listen, listen som også anses af mange for at være den sværeste og mest korrekte. Carstensz Pyramid er samtidig det højst beliggende bjerg på en ø i verden, det tilhører øen Ny Guinea.

Bjerget blev besteget for første gang i 1962 af en ekspedition med ledelse af den østrigske bjergbestiger Heinrich Harrer, samt hans 3 venner.


Mount Everest

Mount Everest er verdens højeste bjerg, og dermed også det højeste bjerg på Seven Summits. Mount Everest måler hele 8.848 meter, den højde er målt på snedækket. Højden på sne og is varierer, og bjerget er derfor også blevet målt til andre højder, men med tiden er Nepal og Kina blevet enige om den officielle højde er 8.848 meter.

Mount Everest er i Nepal kendt som Sagarmatha, hvor det i Tibet er kendt som Chomolungma. Everest er beliggende i Mahalangur området i Himalaya bjergene, og grænsen mellem Tibet og Nepal løber gennem toppen af bjergets tinde. Mount Everest tiltrækker både mange erfarne bjergbestigere, samt mange mindre erfarne bjergbestigere, men uanset hvad skal bjerget bestiges med respekt.

At bestige Mount Everest er en oplevelse uden lige vil jeg tro, og det er klart min største drøm. Siden jeg bar en lille dreng har jeg altid tænkt på, hvordan det mon vil være og stå på toppen af verden. Mon det kan beskrives når man står deroppe, det tror jeg næppe.

Bjerget blev for første gang besteget den 29 maj 1953 af Tenzing Norgay og Sir Edmund Hillary. På toppen af Mount Everest er luften så tynd, at der kun er 30 procent ilt tilbage, af det der findes ved havets iverflade. Mennesker som bliver i den højde, vil i løbet af få dage omkomme, derfor udføres største delen af topforsøgene med iltmasker, som hjælpeudstyr.

Foto: Kipling Travel

Mount Elbrus: ✔

Mount Elbrus er Europas højeste bjerg og ligger i Kaukasus området i Rusland, mellem grænsen til de russiske republikker Kabardino-Balkarien og Karatjajevo-Tjerkessien og tæt på grænsen til Georgien. Bjerget er dermed også en af Seven Summits, selve bjerget er hele 5.641 meter højt.

Elbrus har to toppe på henholdsvis 5.641 meter højt og 5.621 meget højt. Den første som besteg Elbrus er tilbage i 1829, hvor Khillar Khachirov besteg bjerget. Elbrus er kendt for at ligge i, et af verdens allerflotteste bjergområder, og er derfor naturligvis et meget populært bjerg at bestige.

Casper tog afsted mod Rusland fredag d. 21.06.2019 for at bestige hans anden “Seven Summits”, nemlig Elbrus i Kaukasus bjergene. Det blev endnu stor oplevelse for ham, denne gang uden nogen kriser af betydning for ham og hans indtil nu eneste tur uden kriser og problemer. Derfor stod han også på toppen af Europa d. 26-06-2019, et helt igennem fantastisk topforsøg for ham.  Læs om hele hans tur til Elbrus og alt hvad det indebar her.

Elbrus Bestigning 2019

Mount Vinson

Mount Vinson er det højeste bjerg i Antarktis, hvor det ligger nær roden af den Antartiske halvø, der strækker sig op mod Sydamerika. Mount Vinson er 4.892 meter højt, det ligger omkring 1.200 km fra Sydpolen.

Mount Vinson er ikke noget dødsbjerg, da langt de fleste som prøver at bestige bjerget, også er kommet på toppen af det. Specielt på Sydpolen er det er vejret kan være den største fare, da temperaturen let kan komme ned til –50 grader. Bjerget blev besteget første gang tilbage i 1966, hvor National Geographic besteg det den 17 december. Mount Vinson har desuden fået sit navn af det amerikanske kongresmedlem Carl G. Vinson, fra Georgia.


Kosciuszko

Mount Kosciuazko er Australiens højeste tinde, som peaker på 2.228 meter over havets overflade. Bjerget ligger i delstaten New South Wales i det sydøstlige Australien, og er det laveste bjerg på Seven Summits. Bjerget byttede i 1892 navn med nabobjerget, der hed Mount Townsend, da nye opmålinger viste, at det gamle Mount Townsend faktisk var højere end det, der dengang hed Mount Kosciuazko. Indtil 1977 var det faktisk muligt at køre helt op til toppen af bjerget, men siden er vejen blevet lukket for motorkøretøjer af miljøhensyn, og nu om dage kan man vandre eller cykle til Rawson Pass, som ligger i en højde af 2.100 meter, hvorefter der er et trail på 1,4km, der leder til toppen af bjerget. Bjergtoppen er om vinteren dækket af sne, men om sommeren smelter sneen væk, da bjerget ikke ligger i en elevation, der kan fastholde sneen.

Mount Kosciuazko fremgår ikke af Reinhold Messner-listen, hvor man kategoriserer det højeste bjerg i Asien og ikke Australien, men kun af Dick Bass-listen, som opdeler hhv. Australien og Asien.


Denali

Denali, tidligere kendt som Mount McKinley, er det højeste bjerg i Nordamerika med sine 6.190 meter over havets overflade. Bjerget skal findes i Alaska, og ligger mere specifikt cirka midtvejs mellem Anchorage og Fairbanks. Bjerget er blandt de mest isolerede peaks i verden, efter hhv. Mt. Everest i Asien og Aconcagua i Sydamerika. Den første verificerede bestigning af Denali skete i 1913 af Hudson Stuck, Harry Karstens, Walter Harper og Robert Tatum fra bjergets sydside. Mellem 1913 og 1950 var der dog få forsøg på at bestige bjerget, før Bradford Washburn’s ekspedition fra 1951, der etablerede en mere sikker rute mod toppen, via West Buttress.

Guldgraveren William Dickey gav engang bjerget navnet Mount McKinley som støtte til en presidentkandidat, men senere blev bjergets navn ændret til Denali, der var det oprindelige indfødte folks navn for bjerget, der betyder ”The Great One” eller ”The High One”.